22 februari, 2014

Nagelsvamp; behandling med timjan?

Nagelsvamp är inte direkt livshotande men kan vara kosmetiskt fult, oattraktivt och smärtsamt. En produkt som säg kunna bota nagelsvamp är timjan.Självklart kan man vara skeptisk till timjan och andra huskurer kan bota den - i många fall - svårbotade nagelsvampen. Vanliga läkemedel, så som nagellack mot nagelsvamp är ofta dyr och ibland finns det faktiskt vetenskaplig grund till att vissa huskurer mot nagelsvamp är populära.


Vad är timjanolja?

Timjan är en ört som har använts för medicinska ändamål i århundraden. Enligt Medical News Today har timjanolja används av gamla egyptierna för balsamering, av de gamla grekerna som en badvatten och av romarna som smaksättare för ost. Hippokrates (460-370 f.Kr.) använde timjan för att behandla sjukdomar i luftvägarna. Idag är vet man att eterisk olja av timjan (20-54% tymol) har effekt på skadliga mikrober.


Finns det studier som visar på att timajnolja har effekt på nagelsvamp?

Det är ofta svårt att hitta direkta studier som visar om en populär huskur har effekt på just nagelsvamp, men det finns några studier som visar att timjan åtminstone kan ha svampdödande egenskaper.


  • En studie från 2003 testade de svampdödande effekterna i sju ingredienser i en medicin som tas på huden. De upptäckte att timjan var bland de mest effektiva ingredienserna att hämma tillväxten av dermatofyter som orsakar nagelsvamp. 
  • En studie 2007 fann att timjan förstör svamp genom att störa cellvävnader och ämnesomsättning. 
  • En studie 2008 på råttor fann att en en-procent-lösning av timjanolja botade djur som var infekterade med Trichophyton mentagrophytes, T. rubrum och T. tonsurans. 
  • En blindstudie från 2012 visade att en treprocentig svampdödande kräm med timjan läkte 66,5% av patienterna med eksemliknande hudskador.


Hur kan man använda timjanolja för att behandla nagelsvamp på tår?

Timjan är en av ingredienserna i Vicks VapoRub, därför skulle vicks vaporub kunna fungera mot nagelsvamp om man behandlar nageln daligen med krämen. De som läst min blogg innan vet att jag har testat huskuren utan några större effekter dock. En bok, "Best Choices from The People’s Pharmacy", hävdar att personer på Michigan State University i ett experiment kunde visa att om applicering av produkten dagligen på en infekterad nagel hjälpe 32 av 85 patienter att bli av med nagelsvampen, även om det tog allt från fem till 16 månader. Boken menar vidare att studien har brister, men att Vicks VapoRub ändå kan ses som en konkurrent till dyrare produkter.

Många bloggare hävdar också att timjan har hjälpt den bota sin nagelsvamp. En bloggare visar före- och efterbilder hur oljan har botat hans naglar. Bloggaren droppade tre droppar timjanolja varje dag och redan efter en månad började effekterna synas.

17 februari, 2014

Nagelsvamp; 5 skäl till att vintern är bästa årstiden att behandla svampen

Under vintern är det lätt att glömma bort sina fötter.

Tårna packas in i tjocka ullstrumpor och ner i ett par arma fodrade kängor. Vi gör vårt bästa för att ignorera våra gula, smuliga tår, men kom ihåg; sommaren är snart och då blir det nästan omöjligt att inte visa upp våra tår för omvärlden, därför är det dags att börja behandlingen i tid! Är du liksom jag skyldig till att försöka dölja och begrava din nagelsvampsfötter under vintermånaderna? Hoppas du att det kommer att ordna sig och läka av sig själv? Tänk om!

10 februari, 2014

Huskur mot nagelsvamp; majsmjöl?!

Kan en bakingrediens ha svampdödande egenskaper? 
- Kvinna hävdar att majsmjöl botade mannens nagelsvamp på 2 veckor!


Nagelsvamp är ett problem som bara aldrig verkar gå bort, oavsett vad du än gör. Många människor går igenom olika behandlingar i veckor, månader och till och med år. Ofta är man osäker på huruvida behandlingen fungerar eftersom man inte kan vet säkert förrän den gamla infekterade nageln är borta och det börjar växa ut en ny, frisk nagel. Många gånger blir man frustrerad och testar en billigare huskur om inte medicin man köper på apoteket verkar fungera.

En kvinna skrev nyligen in till Tampa Bay Tribune och hävdade att en vanlig produkt som man hittar i köket skulle kunna fungera som ett naturligt botemedel mot nagelsvamp. Hon menade att majsmjöl skulle fungera som botemedel mot nagelsvamp.

Har då majsmjöl har svampdödande egenskaper? Vissa människor menar det!
Kvinnan skriver vidare att hennes man hade löjligt hemsk nagelsvamp i åratals och att hon sa till honom att hon hade hitta en lösning till problemet; blanda en kopp majsmjöl och ett par liter vatten och låt sedan blandningen stå en timma. Ta sedan fötterna och bada i blandningen i 30 minuter. Kvinnan menade att de upprepade proceduren i två månader och att nagelsvamp sedan var borta.

En radioprofil i USA - Howart Garret - med över 10 000 följare säger att han har fått rapporter från folk ifrån hela landet som säger att man använt just majsmjöl till att bota allt ifrån mjäll som orsakas av svamp till illaluktande fötter. Personligen tycker jag att det låter för bra för att vara sant; och då brukar det också vara det, men som sagt, många har rapporterat att det skall fungera.

Vad säger experterna?
Läkare säger att de har hört talas om bönder som blandar ut majsmjöl i vattnet som de besprutar sina rosenbuskar, just för att de ska ha effekt mot svamp, men att denna metod anses kontroversiell i den botaniska världen. Enligt en artikel menar forskarna vidare att det inte finns någon forskning på som visar att majsmjöl har effekt mot svamp, men de erkänner samtidigt att de hört talas om patienter som haft bra effekter med andra huskurer mot nagelsvamp om de använt huskuren dagligen under en lång period.

Andra källor hävdar att majsmjöl har motsatt effekt på nagelsvamp då mjölet istället fungerar som en grogrund för svampen p.g.a. dess kolhydratrika innehåll.

Själv tycker jag det mest låter som önsketänkande av rekommenderar alltså inte att testa huskuren.