Fotsvamp

Fotsvamp: Bilder, symtom och behandling

Fotsvamp orsakas av en svamp som växer på eller i det översta lagret av huden. Fotsvampen växer bäst på varma, fuktiga platser som området mellan tårna.
En läkare kan snabb säga om du drabbats av fotsvamp genom att titta på dina fötter. Läkaren kan också fråga om dina symtom och eventuella tidigare svampinfektioner du kanske har haft Om din fotsvamp ser konstig ut, eller om tidigare behandling inte har hjälpt, kan din läkare ta en hudprov som sedan testas för hudsvamp.


Vad orsakar fotsvamp?

De olika typer av svampar som orsakar fotsvamp tillhör en grupp som kallas dermatofyter. Dessa svampar trivs i fuktiga, varma miljöer och "äter" keratin, ett ämne som finns i bl.a. hår, naglar och hud. 

Fotsvamp är smittsam, men inte jättesmittsamt. Den kan spridas genom direktkontakt (alltså hud mot hud), men också genom hudrester som sitter kvar på t.ex. handdukar, sockor och våtrumsgolv. I offentliga områden där folk går barfota (t.ex. omklädningsrum eller simhallar) finns extra stor spridningsrisk. Går du barfota i duschen eller i simhallen öka alltså din risk att smittas av fotsvamp. Risken att utveckla fotsvamp kan också bero på din känslighet. Har du t.ex. diabetes kan du löpa högre risk att drabbas.

Vilka symtom finns det på fotsvamp?

Fotsvamp kan göra dina att dina fötter och huden mellan tårna börjar klia och "bränna". Huden flagnar, börjar spricka och får ofta en vitaktig nyans (typ som död hud man kan dra bort). Symtomen varierar lite beroende på hur allvarlig infektionen är.

Om infektionen inte behandlas kan den utvecklas till blåsor som kan spricka och blir infekterade av bakterier. Till en början påverkas huden mellan tårna, men svampen kan spridas till tånaglar, fotsulor och sidorna av fötterna.
Andra typiska symtom är också: 
  • "Svampig", fjällig hud.
  • Dålig lukt
  • Små kliande blåsor på fotsulorna

Du ska behandla fotsvamp vid första tecken på klåda eller rodnad mellan tårna - behandlar du inte i ett tidigt stadium kan svampen bli svårare att bli av med. 

Vad finns det för behandling mot fotsvamp?

Som skrivit skall man behandla fotsvampen direkt, vid första symtom.
De flesta fall av fotsvamp kan botas med svampdödande produkter, t.ex. lamisil (som finns att köpa billigt på nätet, bl.a. hos Shopping4net) i kombination med god fothygien.
Svampdödande krämer, pulver och sprayer är alla effektiva på att hantera infektionen. Tänk på att du kan behöva fortsätta din behandling en tid efter att utslagen har försvunnit för att förhindra att det upprepas. Se till att du följer bruksanvisningen. Det finns dock så kallade singeldoser med kräm som endast skall behövas ta en gång.
De allra flesta blir hjälpa av de receptfria läkemedlen som finns på marknaden men i vissa allvarliga fall måste en läkare titta på din infektion och skriva ut starkare medicin. Turligt nog är dessa fall ganska få. 
När man ska behandla sin fotsvamp brukar man först försöka få bort den lösa, vita huden. OBS! Tänk på spridningsrisken, använd gärna en tops eller dylikt. Jag har ibland tagit en gammal socka och dragit mellan tårna. Sockan kastas såklart efteråt. Sedan är det bara att kleta på kräm eller puder enligt anvisning och svampen skall förhoppningsvis försvinna inom utsatt tid (tar oftast minst en vecka).
Om fotsvampen inte behandlas snabbt och på rätt sätt kan infektionen vara väldigt envis. Även vid behandling med läkemedel mot svampinfektioner, kan infektionen ta några veckor att försvinna och kan komma tillbaka efter behandling.

Förebyggande åtgärder mot fotsvamp, finns det?

Minska risken genom att hålla fötterna rena, torra och gärna pudrade. Andra enkla sätt att förebygga fotsvamp är: 

  • Tvätta och torka fötterna noga varje morgon och kväll. Byt dina sockar varje dag, och försöka att inte bära samma skor två dagar i rad. På så sätt hinner skorna torka ut ordentligt .
  • Se till att dina fötter får andas. Om du inte kan gå barfota eller bära sandaler så försök använda rätt material. Bomullsstrumpor är att föredra och skor i läder eller tyg är mycket bättre än skor i syntetmaterial som inte andas. 
  • Dela aldrig skor, strumpor eller handdukar med andra. 
  • Om du får fotsvamp, tvätta strumpor och handdukar i minst 90 grader.
  • Var extra försiktig om dina fötter om du tar ett antibiotika. Medicineringen kan döda nyttiga bakterier som normalt motverkar att man drabbas av fotsvamp. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar