Huskurer

Huskurer mot nagelsvamp.
Vill man testa ett mer alternativt sätt att bota sin nagelsvamp kanske en klassisk huskur kan fungera. Huskurerna är inte kliniskt bevisade, men många säger sig ha haft bättre effekt med just huskurer än vanliga, i vissa fall skadliga, medicinska lösningar.


På nätet finns en uppsjö av olika alternativbehandlingar av nagelsvamp. Här är några av de huskurer (vissa mer extrema och ovanligare än andra) som går att finna i hemmet och som sägs kunna bota en nagelsvampsinfektion.


Ättiksprit
Ättika sägs vara en effektiv svampdödare, så att använda ättika mot nagelsvamp kanske kan fungera. Nageln ska behandlas med ättika två gånger per dag tills svampen är borta. Börja med att blöta en bomullstuss eller örontops i ättika och behandla först huden kring naglarna, sedan de friska naglarna för att till sist övergå och behandla de sjuka naglarna. Försök att försiktigt trycka in den ättikdränkta bomullstopsen undernaglarna för att komma åt svampen. Upprepa detta varje dag tills svampen är borta. Ättika är surt och har ett pH-värde på ca 2,2. Genomen behandlingen ändras den pH-miljö som svampen behöver för att växa och den dör därför. Denna huskur testar jag just nu på bloggen. Ni kan följa min resa mot bättre naglar på förstasidan!


Vicks VapoRub
Att behandla sina nagelsvampsangripna naglar med Vicks VapoRub ska förinta svampen. Börja med att klippa och fila naglar kort. Mycket infekterade naglar ska även de slipas ner så mycket som möjligt för att komma åt roten till problemet, så att säga. Behandla därefter nageln två gånger per dag med Vicks VapoRub. Efter en tids behandling (det talas om tider på 6 månader upp till ett år) skall en ny frisk nagel växa fram. Vicks VapoRub är en kräm som egentligen till för förkylningsbesvär och som ger en värmande känsla samt ökar blodcirkulationen till det område där den stryks på. Eftersom blodcirkulationen ofta är dålig i angripna områden kan detta vara en bidragande orsak till att huskuren fungerar.


Tea tree oil
Tea tree oil skall ha bra effekt mot nagelsvamp. Behandlingen går till på samma sätt som med Vicks VapoRub. Tea tree oljan är antiseptisk och har dokumenterade läkande effekter på fotsvamp. Huruvida oljan är tillräckligt kraftig för att döda nagelsvamp är inte dokumenterat, men om man klipper och filar ner naglarna regelbundet och stryker på tea tree oil är det mycket möjligt att man kommer åt den svamp som orsakar infektionen i nageln.


Klorin
Att droppa klorin på infekterade naglar sägs ge effekt, och någon effekt lär det bli då klorin är starkt frätande. Som vanligt gäller "klippa-fila-droppa på" vid behandling med klorin. Klorin har en tendens att torka ut och tära på huden väldigt mycket, så ett vattenbad med olivolja och citron rekommenderas samtidigt av dem som testat att behandla nagelsvamp med klorin.Olivolja eller kokosfett
Nagelsvamp kan enligt vissa behandlas med olivolja eller kokosfett och då ha motsvarande effekter som en behandling med ättiksprit, fast snällare för huden. Följ anvisningarna för ättiksprit.Ricinolja
Atamon
Att använda Atamon mot nagelsvamp är något som av vissa rekommenderas, medan andra menar att är verkningslöst. Några menar att det kanske inte botar nagelsvampbesvären men åtminstone håller nagelsvampen i schakt. Rekommenderas oftast att använda på hundar med svampbesvär, så det kanske är möjligt att Atamon har viss effekt på oss människor, men det är inget jag skulle testa i första taget. Atamon är ett konserveringsmedel som går att köpa i din vanliga mataffär. 

5 kommentarer:

 1. "håller nagelsvampen i schakt" HAHAHAHAHA!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer med dej! Litar du på någon som inte kan bättre svenska? I Jag gör det inte. HAHAHAHAHA

   Radera
 2. Tips på sätt att dölja äckliga svampiga naglar efterlyses! Jag filar ned och duttar med olivolja så ser det lite bättre ut. Men undrar om det finns lösnaglar till tår? Fler tips?

  SvaraRadera
 3. Jag dränkte en bomullstuss med Atamon till natten varje dag i drygt en vecka, & lade som ett omslag ö nageln. Fick bort nagelsvampen direkt! Min kille använde Apotekets receptbelagda medel som han penslade på varje dag i ett år (!) utan att bli av med nagelsvampen...

  SvaraRadera
 4. Ättika fungerar som sagt. Inne på månad tre men ser att de angripna naglarna får en frisk ton när de växer. Med fotbad, en vass fällkniv samt hemkonstruerade brygder i magen (till fotbadsstunderna) så har det blivit stora förbättringar. Men med 30 kg hund hoppande på tårna så har det varit smärtsamt då naglarna har blivit som valvbroar när svampen försvunnit.

  SvaraRadera